Wat?

Terug naar homepagina


Een VR-bril (head-mounted display) is een apparaat voor het weergeven van verschillende inhoud op een display dat direct op het hoofd wordt gedragen. VR-brillen of VR-headsets doen visueel denken aan omvangrijke duikmaskers en worden, zoals deze, direct voor de ogen gedragen. Het wordt met verschillende hoofdbanden aan het hoofd bevestigd. Afhankelijk van het type VR-bril bevat de headset zelf sensoren en andere technische componenten of bestaat de bril alleen uit de behuizing en de lenzen.

De VR-bril creëert een 3D-beeld dat zich via verschillende sensoren aanpast aan je hoofdbewegingen, waardoor je het gevoel hebt niet alleen naar een driedimensionaal beeld te kijken, maar je midden in een driedimensionale wereld te bevinden. Je kunt omhoog, omlaag, naar links en naar rechts kijken en dankzij de head-tracking van de sensoren past het beeld zich keer op keer aan je gezichtslijn en hoofdbewegingen aan. Met een hoogwaardige VR-bril en hoge resolutie content is het nauwelijks mogelijk om visueel een verschil met de echte wereld vast te stellen.

Bijzonder levensechte indrukken in Virtual Reality worden ‘immersive’ genoemd. Het bijvoeglijk naamwoord komt van de Engelse term Immersion, wat in het Nederlands vertaald kan worden als onderdompeling. In een meeslepende virtuele omgeving heb je niet alleen de mogelijkheid om met je omgeving te communiceren, maar de virtuele realiteit ziet er ook heel levensecht en echt uit.Terug naar homepagina